Kategorier
Allmänt

Saker som får dig att bli vuxen

Det finns alltid en punkt i varje människas liv där man står med ena benet i vuxenvärlden medan det andra fortfarande är kvar i ungdomen. För att fullt ut kunna ta steget ut- och kliva över tröskeln till att kallas för vuxen så finns det några saker som bör bockas av. Vi tänker här inte på det rent fysiska utan mer på andra aspekter som i andras – och i sina egna – ögon gör att man kan räknas in som vuxen och därmed lämna barndomen bakom sig.

Vi tänkte därför – i punktform – räkna upp några saker som kan göra att man växer upp och börjar ta eget ansvar där ingen annan lägger sig; att man blir vuxen, helt enkelt.

  • Skaffa en utbildning. Att bli vuxen innebär att man skaffar sig ett jobb och i dagens samhälle blir det allt mer ovanligt att man hittar ett yrke utan någon utbildning. Som ung – efter studenten – bör man således försöka hitta en lämplig utbildning som kan leda till det man i framtiden vill vara verksam inom. Saknar man betyg här så är rekommendationen att man söker sig till Komvux eller till en yrkeshögskola för att läsa upp sina betyg eller – via lärlingsprogram – lära sig ett yrke. Se till att inte fastna i sysslolöshet – ju längre du blir där, desto större chans är det också att du fastnar för evigt.
  • Flytta hemifrån. Att ha ett eget boende, sköta sina räkningar, laga sin egen mat och tvätta sina egna kläder gör att man växer som människa. Man inser vad allting kostar, hur lång tid allting tar och man skaffar sig en bättre förståelse för vilket jobb föräldrarna lagt ner. Att man flyttar hemifrån gör att man tar hand om sig själv och att man inte längre kan peka på någon annan och skylla ifrån sig om man inte får det att gå ihop. En liten brasklapp här dock; att flytta hemifrån är lättare i mindre städer där lägenhetspriserna inte är så dyra. I exempelvis Stockholm blir detta – tyvärr – betydligt svårare och tuffare.
  • Ta körkort med intensivkurs. Att ta körkort ger en person en chans att på egen hand ta sig från punkt A till punkt B. Det finns olika sätt att ta körkort och för den som snabbt vill ha det finns det olika intensivkurser runt om i Sverige som man kan anmäla sig till. Ta ditt körkort och upplev en riktig känsla av frihet som man sällan får uppleva igen. Att ta körkort är en motorväg rakt in i vuxenvärlden och dessutom kan ett körkort numera avgöra huruvida man få ett jobb eller inte. Tyvärr – ska man här tillägga; att ta körkort ska vara lustfyllt och det ska inte behöva ligga någon yttre press över detta.

Där hade vi några punkter att bocka av om man står inför att ta steget fullt ut i det vuxna livet. Väl där så är det bara att fokusera på de tre berömda V som många talar om; nämligen Villa, Volvo och Vovve. Det är dock en helt annan fråga och aspekt av vuxenlivet.