Kategorier
Juridik

Så kan du skydda dig från våldtäkt

Det är inte alls lätt att veta om det på förhand, och när det väl händer så är det lätt att bli paralyserad. Vad kan du göra för att skydda dig mot våldtäkt?

Det är aldrig offrets fel. Det är något som inte kan sägas tillräckligt många gånger. Det behövs en global förändring i människans attityd till andra människor för att det ska kunna bli en skillnad, och för att våldtäkterna ska sluta. Men än så länge, så är det inte möjligt. Därför är det viktigt att lära känna sin miljö, och skydda sig så gott man kan. Våldtäkt är vanligt, till och inom familjen.

Hur kan du säga ifrån när en person som du trodde att du kunde lita på plötsligt gör närmanden som du inte är bekväm med? Det första du kan göra är att säga ifrån. Var tydlig, skratta inte, eller fnissa. Personen kan ta det som en uppmuntran. Snäs ifrån om det behövs. Om det inte fungerar, så hota med att du kommer att berätta för alla vad som just hände.

En familjemedlem som utsätter dig för våldtäkt

En våldtäktsman blir ofta skrämd av personer som hotar att avslöja dem. De vill inte att någon annan ska veta vad som pågår. Därför är det viktigt att du, även om du är i chock, informerar andra om vad som händer. Om du kan, så lämna rummet på en gång, speciellt om ni är ensamma. Sök dig till platser där det är mycket folk och undvik att vara ensam med den här personen igen.

Om personen försöker hindra dig från att gå därifrån, så är det okej att skrika, och vägra gå med på hens villkor. Du kan behöva fightas tillbaka för att komma ur situationen. Berätta för andra som du litar på, familj och vänner, om vad som har hänt, så snart som möjligt. Även om personen förnekar att det har hänt, så bli inte modfälld.

Ta reda på mer genom att besöka: våldtäkt.com